500₺ Üzeri Tüm Alışverişlerinizde KARGO ÜCRETSİZ

Kremna Antik Kent

Pisidya antik kentlerinden biri olan Kremna, günümüzde Toros Dağları eteklerindeki Burdur ilinin dağlık arazisine bakan uçurumlu bir burun üzerine kurulmuştur.

Yemyeşil vadiler içinde savunulabilir bir konumda bulunan Kremna (Cremna olarak da yazılmıştır), en büyük gelişmeyi Roma döneminde göstermiştir. Kremna’nın nispeten uzak konumu, Sagalassos veya Pisidya Antakya'sı gibi diğer Pisidya şehirlerine kıyasla bu kenti ilgi odağı olmaktan uzak tutmuştur.

Günümüzde Çamlık Köyü sınırların içinde, Aksu Vadisi’ne hâkim bir tepe üzerinde yer alan Kremna, Psidia’nın önemli şehirlerinden biridir. Kentin bugün ayakta kalan yapıları Roma Dönemi’ne aittir. Etrafı surlarla çevrili olan kentin güney ve batıdan olmak üzere iki girişi vardır. Kremna Antik Kentinde ilk yaşayan halkın Solymoslular olduğu, MÖ IV. yüzyılda Lidyalıların, MÖ 540’lı yıllarda ise Perslerin bu bölgede yaşadığı bilinmekte olup, kent MÖ 330 yıllarında Makedonyalıların hâkimiyeti altına girmiştir. 

Bölgedeki kazı çalışmalarında çıkarılan büyük ve küçük boylardaki Atena, Leto, Hygeia, Nemesis giyimli kadın, Apollon, Asklepios ve Herakles heykelleri günümüzde Burdur Müzesi Kremna Salonu’nda sergilenmektedir.

Kaynaklar / İlgili linkler:

http://bucak.gov.tr/bucak-turistik-yerleri